Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Impozite și taxe locale 2016: noutăți

By on 22 December 2015 in Contabilitate

Modificari cod fiscal 2016

În privinţa impozitelor şi taxelor locale, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2016, apar noi elemente legate de modul de impozitare, aduse de modificările privind Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, astfel:

  • în codul fiscal actual (valabil în 2015) la art. 257 Scutiri se prevede că impozitul pe teren nu se datorează pentru terenul aferent unei clădiri, pentru suprafata de teren care este acoperită de o clădire;
  • din 2016, art.464 Scutiri ,deşi extinde lista de scutiri, nu mai prevede printre acestea şi menţiunea anterioară.
  • o altă noutate constă în faptul că impozitul pe clădiri şi terenuri deţinute de persoane fizice sau juridice se reduce cu 50% dacă sunt utilizate in scop turistic pe o perioadă de până la 6 luni pe an, însă reducerea se aplică din anul fiscal următor celui în care a fost indeplinită condiţia.

Astfel, începând cu anul 2016 se va taxa şi terenul de sub cladire, dar apare şi o facilitate fiscală legată de impozit în anumite condiţii.

Impozitarea diferită a clădirilor în funcţie de destinaţie: rezidenţială şi nerezidenţială

  • Din 2016, impozitul pe clădiri se va determina în funcţie de scopul utilizării clădiri : rezidenţială sau nerezidenţială;
  • Clădirea rezidenţială este o constructie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilitătile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
  • Clădire cu destinatie mixtă este o clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial.
  • Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietate sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/ taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii;
  • Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietate sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% – 1,3%,inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii.

Criteriul care stabilește impozitele sunt utilitățile.

Clauza necesară în contract. Astfel, dacă cheltueilile cu utilitățile sunt înregistrate pe numele proprietarului persoană fizică, atunci cota de impozit va fi ca pentru locuințe. În schimb, dacă sunt înregistrate și deduse ulterior, de firmă sau de PFA, impozitul va fi nerezidențial.

Aveți întrebări?

Pentru mai multe informații cu privire la impactul pe care îl vor avea modificările impozitelor și taxelor locale asupra afacerii Dvs va rugăm să ne contactați.

Baza legală

Legea 227/2015 privind Codul fiscal;
OUG 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Tags:

Sergiu Cobirzan

Despre autor

Despre autor: Sergiu este Directorul General și proprietar al CSB Audit Cluj, membră a grupului Contabrio, Este expert contabil din anul 2004 și auditor financiar din anul 2013, având o experiență de peste 15 ani în domeniul financiar în companii din profilurile producție, comerț, bancar și servicii, atât în companii românești cât și multinaționale. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus