Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Cum se poate obține finanțare de 90% pentru utilaje agricole?

By on 17 December 2015 in Finanțări nerambursabile

Cu toate că noul program de finanțare a activităților agricole se anunța mai strict din punct de vedere a ajutorului nerambursabil, PNDR 2014-2020 a adus fermierilor din Romania posibilitatea de accesa până un ajutor nerambursabil de până la 90%.

Masura tineri fermieri

Având in vedere ca până acum ajutorul nerambursabil începea 50% (ce a scăzut la 40% în ultimii ani) și se putea majora cu câte 10% în anumite situații, posibilitatea de a obține 90% părea doar o promisiune falsă a consultanților ca să atraga clienți.

Totuși odată cu publicarea ghidurilor solicitantului pentru submasura 4.1 (investiții în exploatațiile agricole) posibilitatea de accesa 90% a devenit una reală pentru majoritatea fermierilor din România.

Utilaje și echipamente “aproape gratis”

Cum se pot atunci cumpara utilaje și echipamente agricole “aproape gratis”?

Și prin noul program, finanțarea are ca baza de pornire o cotă de finanțare de 50%, care poate crește cu cate 20% (față de cele 10% din programul anterior) în urmatoarele cazuri:

1. Ești tânar fermier – adica ai sub 40 ani, ai cel puțin un curs de pregătire în agricultură (trebuie să ai diploma, nu e suficient doar înscrierea la curs) și nu trebuie să fi început activitatea agricolă mai devreme de 5 ani (data înfiintarii SRL/PFA/II)

2. Ai terenul într-o zonă defavorizată – exista publicat pe afir.info lista completă cu zonele devaforizate. Alta posibilitate de verificare ar fi chiar pe declarația ta de la APIA: dacă la rubrica “Anexa 13” ai ceva completat, șansele mari că ai teren într-una din zonele “norocoase”. Putem și noi verifica acest aspect daca ne trimiți pe email declarația ta. Important: Pentru a beneficia de această majorare a ajutorului nerambursabil trebuie ca toate parcele să fie în zonă defavorizată.

Deja cu cele 2 criterii de mai sus, poti ajunge la 90%. Daca totuși, ai teren în alte zone sau nu te încadrezi la “tânăr fermier” mai ai câteva posibilități:

3. Să accesezi un pachet de AGROMEDIU – te poți interesa la APIA care e varianta cea mai bună pentru tine. Un exemplu ar fi: Pachetul 4- plante verzi, ceea ce înseamna că toamna cultivi ună din plantele de pe lista lor, dar în loc sa recoltezi, incorporezi planta în sol ca și nutritiv natural pentru sol. Aici e important de notat că cel putin 50% din suprafața ta totală trebuie să fie înclusă în aceasta măsură de agromediu.

4. Cultura ecologică – dacă dorești să produci ecologic, FEADR te încurajează și îti crește ajutorul nerambursabil cu înca 20%. Dar aici nu poți fi pe jumate ecologic. Totul sau nimic. Deci toată suprafața cultivată de tine trebuie să fie recunoscută ca și ecologica sau cel puțin să fie în curs de reconversie. La acest punct Directia Agricolă te poate ajuta.

5. Proiect integrat – să incluzi atât investiții în activitați agricole cât și în activitități non agricole. Am scris puțin despre asta și în ultimul meu articol dar idea e următoarea: care e activitatea non agricolă pe care o puteți presta în timpul liber, care să vă placă și care să va aducă și un venit suplimentar? O vulcanizare, o agropensiune, producție de mobilier? Lista este lungă și sunt multe posibilități. Găsiți lista tot pe afir.info (la submăsura 6.4) sau v-o putem trimite noi dacă ne dați adresa dvs de email.

Vino să discutăm

Dacă vrei să vedem cum poți și tu ajunge la 90% ajutor nerambursabil, programeaza o întâlnire și hai să facem agricultura performantă cu utilaje noi și eficiente!

* Toate informațiile au fost preluate din ghidul solicitantului aferent submăsurii 4.1 publica la această dată pe afir.info!

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus