Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Legumicultură în spații protejate – domeniu prioritar prin FEADR!

By on 18 December 2015 in Finanțări nerambursabile

În ultimul articol, am discutat despre posibilitatea realistă de a obține finanțare de 90% pentru investiții prin submăsura 4.1. De această dată aș vrea să prezint un domeniu care este prioritar în cadrul acestei măsuri, și anume cultivarea legumelor în spații protejate.

Legumicultura

Discutăm în acest articol doar despre cultivarea legumelor în spații protejate fiind atât varianta finanțată prioritar cât și modul eficient și rentabil de cultivare a legumelor.

Avantaje

Care sunt atunci motivele pentru declarația din titlul articolului? Dupa părerea mea, realizarea unei investiții în sere/solarii cu fonduri nerambursabile are urmatoarele avantaje față de alte investiții:

  1. Cel mai mare punctaj la domeniile prioritare!
  2. Valoarea ajutorului nerambursabil poate fi de maxim 1,5 mil euro față de 1 mil euro pentru celalalte tipuri de investiții (aici discutăm de proiecte cu construcții montaj)
  3. Crearea unui lanț alimentar integrat (producție-procesare-comericalizare directă) poate fi relativ ușor realizat. Cu investiții minime poți procesa relativ ușor legumele (vezi un pachet de salata asortata de exemplu) și să le vinzi apoi direct la comercianți mai mari sau direct în piață sau de ce nu, în propriul tău magazin pe ferma ta (investiție care apropo e de asemenea eligibilă).
  4. Legumele în spații protejate au printre cele mai mari S.O.-uri – pentru a atinge pragul 12.000 SO (pragul minim pentru a primi și punctajul maxim la dimensiunea fermei; pragul minim e de 8.000 SO) ai nevoie de un solar/sera de doar 3.300 mp.
  5. Posibilitatea de a produce legume organice este mai plauzibilă și mai usor de executat decât în cazul culturilor de cereale de exemplu, cererea pentru legumele ecologice fiind tot mai mare.

Sere și solarii

Spațiile protejate pentru legume sunt în pricipal serele și solariile (structura metalică cu sticla sau structura metalică cu folie) și acestea pot fi:

  • de la structuri mici de 300 mp până la giganti de 10.000 mp într-o singura structura;
  • pot fi simple sau automatizate până la nivelul de a controla catitatea de oxigen, de dioxid de carbon sau cantitatea de nutrienți dat plantelor;
  • plantele pot fi cultivate în sistem clasic pe sol sau în sistem hidroponic;
  • poți să ai o singură cultură sau mai multe simultan (evident în spații diferite) pentru a avea varietate (știți vorba: nu îți pune toate ouale în același coș!)

Utilaje specifice

Investiția într-o sera sau într-un solar poate fi suplimentată de utilaje specifice, echipamente de procesare, spații de procesare, spațiile de depozitare cu sau fără frig, mașini de transport cu frig și chiar spații de comercializare produse proprii.

În prezent, producția din România de legume este cu mult sub cererea de pe piață. Marile supermarketuri cauta producatori locali care pot să le furnizeze produse de calitate cultivate local (unde apar economii la costurile de transport) dar caută și furnizori de încredere cu posibilitate de furniza constant legume proaspete. Așă că vă recomandam să luați toate aspectele în considerare când faceți lista cu ce aveți nevoie pentru o activitate legumicolă noua sau pentru modernizarea activității dvs. existente.

Haideți să discutăm

Vă stăm la dispoziție cu sfaturi, contacte cu furnizori și suport pentru un proiect de succes, așteptăm să ne contactați.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus