Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Inspirație și Transpirație

By on 7 October 2010 in Finanțări nerambursabile

Unul dintre cei mai cunoscuți inventatori este Thomas Edison, iar dintre invențiile lui, probabil cea mai cunoscută este becul incandescent. După ce luni de zile s-a străduit să creeze o variantă fiabilă a becului incandescent, Thomas Edison a fost intervievat de un reporter care l-a întrebat direct dacă simte că a falimentat în această invenție şi dacă s-a gândit să renunțe. Foarte mirat, Edison i-a răspuns: „De ce crezi că am falimentat? În momentul de faţă, știu peste 9.000 de moduri în care becul incandescent nu funcționează. Succesul este foarte aproape.” După peste 10.000 de încercări nereușite, Edison a inventat becul incandescent. Același om a afirmat: „Invenția este 1% inspirație şi 99% transpirație”. Această afirmație poate fi tradusă și astfel: „succes = 99% muncă + 1% creație”. Eu cred că această formulă poate fi aplicată atât în afaceri, cât și în viața personală sau în orice alt domeniu. Dacă ne relaționăm la aceste două componente – transpirație(muncă, disciplină) şi creație (inspirație) cred că fiecare dintre noi se încadrează în una dintre următoarele categorii:

1. Multă inspirație şi puţină transpirație. Aici se încadrează oamenii plini de idei grozave, care fac planuri foarte bune dar niciodată nu le pun în practică.

2. Multă transpirație şi puţină inspirație. În această categorie avem oamenii muncitori, disciplinați în munca lor, dar care deşi fac treaba foarte bine, nu ajung la satisfacție, iar munca lor devine monotonă pentru că nu introduc deloc creativitatea în munca sau viața lor.

3. Puţină inspirație şi puţină transpirație – cea mai nefericită categorie. La această stare se ajunge de obicei când lipsește motivația şi atunci nici nu vin idei noi, nici nu este un interes pentru a depune efort în activitățile zilnice.

4. Multă inspirație şi multă transpirație. Aceasta este categoria cea mai de dorit. Cineva zicea: „Eu scriu doar atunci când mă loveşte inspiraţia. Din fericire, ea mă loveşte în fiecare dimineaţă la ora 9 fix.” Pe măsură ce iți folosești creativitatea în activitățile zilnice, îți vin tot mai multe idei bune care, prin muncă şi disciplină, se transformă în rezultate extraordinare.

Să creezi un echilibru între aceste două elemente – disciplină şi inspirație – nu e un lucru ușor, dar odată realizat, poți ajunge să realizezi lucruri extraordinare şi să fii satisfăcut atât la lucru, cât şi în viața personală. Tu în care categorie te încadrezi acum şi cum crezi că poţi pune sau mai multă disciplină, sau mai multă creativitate în ceea ce faci?

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus