Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Deschiderea sesiunii ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” programată pentru luna Martie 2016

By on 19 February 2016 in Finanțări nerambursabile

Conform calendarului lansării măsurilor PNDR 2014-2020, în luna Martie 2016 este programată deschiderea Submăsurii 6.1. ” Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. În vederea deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor în Mediul Rural (AFIR) a fost publicat și noul Ghid Consultativ pentru submăsură.

instalarea tinerilor fermieri 2016

Ghidul pentru anul 2016 nu vine cu modificări importante, însă o veste bună este faptul că o parte din aspectele incerte au fost clarificate, deoarece acestea permiteau o interpretare subiectivă. Ghidul poate fi citit de pe pagina www.afir.ro și, în continuare, este deschis către consultare.

Condițiile de eligibilitate, calculul S.O-urilor, grila de punctaj și alte aspecte importante, au rămas neschimbate față de versiunea publicată anul trecut. În cele ce urmează găsiți un rezumat structurat al submăsurii:

Sprijinul nerambursabil

  • 40.000 euro dacă exploatația are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 29.999 SO;
  • 50.000 euro dacă exploatația are o dimensiune economică cuprinsă între 30.000 – 50.000 SO;

S.O-urile (valoarea producției standard în euro) se calculează în funcție de culturile și/sau animalele ce sunt înregistrate în exploatația solicitantului – lista completa cu SO-urile pentru fiecare cultura o puteți descărca aici.

Ca să exemplificăm, pentru minimul de 40.000 euro ai nevoie fie de 25 ha cultura mare, fie 1,7 ha legume în câmp, fie 12 vaci de lapte sau 30 suine.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanțare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani și 5 ani pentru exploatațiile pomicole, de la încheierea contractului de finanțare

Condiții de eligibilitate

  • Exploatația are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;
  • Exploatația este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică (PFA, II, SRL, etc.);
  • Exploatația este înregistrată în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;
  • Tânărul fermier are domiciliul sau își stabilește domiciliul în comuna unde e ferma localizată (în maxim 9 luni de zile);
  • Dacă tânărul fermier are și un alt loc de muncă, acesta poate fi doar în comuna unde e ferma localizată, comunele limitrofe sau în cel mai apropiat oraș;
  • Tânărul fermier devine fermier activ în 18 luni de la data instalării – rămâne de clarificat ce înseamnă acest aspect;

Criterii de selecție

Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menționat în anunțul licitației anuale de proiecte. Pentru această submăsură, pragul minim este de 25 de puncte și reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanțare.

Punctajul este acordat pentru următoarele criterii:

  1. Principiul sectorului prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine și caprine) si vegetal (legumicultura, pomicultură și producerea de semințe).
  2. Principiul comasării exploatațiilor având în vedere numărul exploatațiilor preluate integral ( se dă punctaj maxim pentru preluarea integrală a trei sau a mai multor exploatații).
  3. Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol.
  4. Principiul potențialului agricol care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate (se punctează zonele cu potențial ridicat și mediu).
  5. Principiul raselor/ soiurilor autohtone.

Mai multe informații

În acest moment Ghidul Programului este consultativ, de aceea, pot interveni mici modificări la varianta finală. Ghidul îl puteți accesa pe website-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor în Mediul Rural (www.afir.ro).

Dacă dorești să afli mai multe informații despre acest program sau dacă dorești să afli condițiile de eligibilitate, precum și modul în care poți obține finanțare nerambursabilă, te rugăm să ne contactezi.

Tags:

Atasamente

Nume Dimensiune
Lista Coeficientilor de Productie Standard 246 KB
Corneliu Cadar

Despre autor

Despre autor: Corneliu s-a alăturat echipei ROMCOM din Oradea în iulie 2014. A absolvit Facultatea de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea şi lucrează la departamentul de consultanţă – finanţări nerambursabile cu fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus