Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Pregătirea unui proiect cu fonduri nerambursabile: pași practici

By on 9 February 2016 in Finanțări nerambursabile

Lucrez în pregătirea și implementarea proiectelor cu fonduri nerambursabile de aproape 9 ani, timp în care am scris și finalizat cu succes zeci de proiecte din domenii diferite, proiecte mici dar și proiecte mari.

Programul comert start

Indiferent de domeniu de activitate, indiferent de valoarea proiectului sau de complexitatea lui, proiectele care au fost pregătite din timp, și la care s-a alocat timp suficient de planificare, au fost proiectele care au avut cea mai buna șansă de aprobare și apoi implementarea lor a decurs cel mai bine.

În cele ce urmează aș vrea să prezint câtiva pași pe care fiecare potenția beneficiar de fonduri nerambursabile trebuie să îi urmeze.

1. Analiza nevoilor

De ce vreau să accesez un program cu fonduri nerambursabile? Care sunt investițiile de care are nevoie societatea mea? Care sunt nevoile din firmă la care răspund prin achizițiile pe care doresc să le realizez?

Am avut de prea multe ori discuții cu persoane care vin la mine pentru o discuție legată de accesarea unor fonduri nerambursabile doar cu idea că “am ceva bani și aș face ceva dar nu știu ce merge cel mai bine”.

Așteptarea lor este să le dau eu idea de succes pe care să o implementeze ei evident cu fonduri nerambursabile. Nu am facut acest lucru și nu îl voi face nici în viitor. De ce? Fiindcă atragerea unui ajutor nerambursabil nu ar trebui să fie un obiectiv în sine ci doar un mijloc prin care să încep o afacere cu resurse proprii mai puține (suplimentate de ajutorul nerambursabil) sau să îmi dezvolt afacerea prin modernizare cu spații și echipamente performante cu un aport din partea fondurilor nerambursabile. Scopul final este începerea sau dezvoltarea unei afaceri profitabile.

Deci PASUL 1 constă în:

– Identificarea unei afaceri pe care aș dori să o dezvolt (fie afacerea mea existentă fie o afacere noua)

– Identificarea unei activități clare (exemplu: fabricarea încălțamintelor, înființarea sau modernizarea unei ferme de vaci pentru producția de lapte, înființarea unei livezi de măr etc)

– Identificarea clară a învestițiilor de care am nevoie (exemplu: teren, cladiri, echipamente, resurse umane etc)
Acest pas este foarte important pentru următoarele considerente:

– Anumite investiții nu se finanțează din fonduri neramnbursabile (exemplu: achiziția de teren, salarii, materii prime etc)

– Evitarea riscului de a face anumite investiții doar pentru că se finanțează cu fonduri nerambursabile când de fapt nu aveți nevoie de ele (exemplu: achiția unui centru cu comanda numerică pentru debitare lemn când dvs aveți nevoie de un simplu circular)

2. Intocmirea unui buget de investiții

După ce ați identificat clar care sunt investițiile pe care doriți să le realizați, PASUL 2 ar fi solicitarea și obtinerea de oferte de preț. Pentru modernizarea construcțiilor/realizare de construcții noi trebuie să discutați cu un proiectant/arhitect pentru o estimare de preț. Pentru dotări echipamente trebui să solicitați oferte de la producători/dealeri/comercianți.

Câteva sfaturi pentru această etapă:

– Cereți oferte de pret cu o valabilitate de min 6 luni, astfel vă feriți de prețuri promoționale care mai târziu nu mai sunt valabile.

– Solicitați oferte complete: cu toate accesoriile și dotările care aveți nevoie, transport, montaj etc.

– Confruntați estimarea de preț primită de la proiectant cu o firmă de construcții pentru a evita sub sau supra dimensionari. Experiența acestora vă pot ajuta în realizarea unui proiect bun.

În cazul în care aveți nevoie și de teren pentru realizarea unei construcții noi trebuie să țineți cont de acest aspect pentru ca este un element esențial în depunerea unui proiect. Aici aveți mai multe variante: firma să cumpere sau să dețină terenul sau firma să dețină drept de folosire a terenului (superficie de la persoane fizice sau concesiune de la instituții publice). Dreptul de folosință prin chirie sau comodat nu vă dă dreptul să construiți.

De asemenea, asigurați-vă că pe terenul vizat puteți construi obiectivul vizat – respectiv că terenul este în intravilan sau se poate face trecerea în intravilan, că PUZ-ul permite tipul de construcție vizat și că aveți acces la utilități cu un cost rezonabil. Atenție la faptul că racordul la utilități NU este o cheltuială eligibilă pentru finanțare.

3. Indentificarea posibilităților de finanțare cu fonduri nerambursabile

PASUL 3 constă într-o discuție cu un consultant în fonduri nerambursabile – respectiv cu mine sau cu unul dintre colegii mei de la ROMCOM. Fiecare program de finanțare are specificat codurile CAEN (activitățile) eligibile (pentru aceasta este necesar PASUL 1) și tipurile de investiții care se pot finanța împreună cu limitele financiare minime și maxime (pentru aceasta este necesar PASUL 2).

La această etapă intervenim noi. Pe baza informațiilor strânse de dvs la PASUL 1 și PASUL 2 vă putem spune care sunt posibilitățile de finanțare, condițiile programului, beneficiile dar și obligațiile care trebuie să vi le asumați.

Acesta este momentul în care dvs trebuie să analizați cu atenție impactul programului de finanțare ales în societatea dvs pentru urmatorii 6-7 ani. O investiție nouă presupune și un aport propriu care poate însemna un credit bancar care impovărează financiar firma și cheltuieli suplimentare (amortizare, salariați etc).

În același timp, o investiție noua aduce posibilități de venituri mai mari sau rentabilizarea activității prin creșterea profiturilor. Dacă într-o perioadă de 6-7 ani, noua investiție duce la creșterea firmei, la creșterea profitabilității, atunci investiția realizată cu fonduri nerambursabile este oportuna pentru dvs. În cazul în care vedeți mai multe dezavantaje, atunci poate ar trebui să reluați analiza de la PASUL 1.

4. Pregătirea cererii de finanțare și a planului de afaceri

Pregatirea proiectului presupune o colaborare între Dvs în calitate de beneficiar, și ROMCOM în calitate de consultant. Împreuna trebuie să întocmim un grafic pentru obținerea tuturor actelor și avizelor necesare, furnizarea catre noi a informațiilor necesare pentru planul de afaceri și intocmirea de către noi a tuturor documentelor necesare înscrierii și depunerii proiectului de finanțare.

Acest pas necesită timp și o comunicare bună și continuă cu noi. Proiectul nu poate fi scris de un consultant fără participarea beneficiarului.

Câteva elemente care ar trebui pregătite la acest PAS 4 ar fi:
– Situația financiară a firmei: bilanțurile pe ultimii 3 ani (inclusiv 2015), situația creditelor/leasingurilor, fișa mijloacelor fixe, etc

– Analiza situație economică 2015: clienți și furnizori importanți, liste de prețuri și produse/servicii, listă materii prime necesare, costuri de achiziție etc

– Bugetul proiectului actualizat însoțit de oferte și estimare preț construcție (daca e cazul)

– Acte locație implementare proiect: acte pentru hala existentă sau viitoare (unde se va desfăsura activitate), acte pentru terenul pe care se va realiza investiția (daca e cazul)

Lista de acte și informații necesară pentru fiecare proiect în parte trebuie să o aveți cât de repede și trebuie să o urmăriți în permanență împreună cu graficul de timp alocat.

Este foarte importantă pregatirea planului de afaceri din timp pentru ca și dvs să aveți timp să în studiați înainte de înregistrarea acestuia. La urma urmei, el conține prezentarea societății dvs și planul de dezvoltare al societății precum și obligațiile pe care vi le veți asuma.

În cazul în care dvs ca și administrator sau proprietar al firmei nu aveți timpul necesar pentru toate documentele și informațiile proiectului, vă recomand să desemnați un director de proiect din cadrul societății dvs care va păstra legatura cu consultantul.

Se estimează că majoritatea sesiunilor de proiecte se vor deschide în primavara-vara acestui an deci suntem într-o perioadă bună pentru pregătirea unui proiect. Vă recomand să nu așteptați deschiderea sesiunilor pentru că atunci va putea fi prea târziu pentru pregatirea unui proiect.

Vino să discutăm

Dacă ai parcurs deja pașii 1 și 2 te invit să programezi o intâlnire pentru a putea găsi cea mai buna linie de finanțare pentru tine!

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus