Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Măsura 121 revine prin noul program PNDR ca și Submăsura 4.1 – investiţii în exploataţii agricole – UPDATE

By on 1 April 2015 in Finanțări nerambursabile

În data de 25 martie 2015, AFIR a lansat prima sesiune continuă anuală, perioada de depunere a proiectelor fiind 25.03.2015-30.10.2015.

Agricultura

Punctaj minim

Începând cu acest an, s-a introdus pragul minim de calitate adică un punctaj minim pe care proiectele trebuie să îl îndeplinească pentru a fi evaluate. La deschiderea sesiunii pragul a fost stabilit la 85 puncte pentru luna martie și aprilie urmând să scadă cu 10 puncte în fiecare luna.

Credem câ motivul din spatele acestei metodologii este finanțarea cu prioritate a proiectelor cu punctaje mari, adică a proiectelor care îndeplinesc cel mai bine obiectele programului reflectate în criteriile de punctaj.

Modul de stabilite a procentului de ajutor nerambursabil

Un alt aspect care s-a clarificat (cel puțin parțial) este modul de stabilire a procentului de ajutor nerambursabil:

  • pentru fermele (ferme mici și medii) până în 250.000 SO (aprox. 400 ha teren cultivat cu cereale) ajutorul nerambursabil poate fi între 50-90%
  • pentru fermele (ferme mari) până în 500.000 SO (aprox. 800 ha teren cultivat cu cereale) ajutorul nerambursabil poate fi între 50-70%
  • pentru fermele (ferme foarte mari) până în 50.000 SO (peste 800 ha teren cultivat cu cereale) ajutorul nerambursabil poate fi între 30-50%

Grupurile de producători pot ajunge până la un procent de ajutor nerambursabil de maxim 90% dar nu mai mult de 2 mil euro, fiind de asemenea favorizate și la criteriile de punctaj. Acest fapt susține unul din obiectivele noului program PNDR de a încuraja asocierile de fermieri.

Mai mult cu 20%

Ajutorul nerambursabil poate fi crescut cu 20% peste pragul minim în urmatoarele situații:

  • învestiția este realizată de un tânăr sub 40 ani
  • proiecte integrate – investiția intră sub incidența a doua măsuri diferite, una fiind obligatoriu măsura 4 (în cazul de față submăsura 4.1)
  • agromediu – a se vedea pachetele de agromediu prin APIA (AGM 1-7)
  • cultura ecologica – toată exploatația este certificată sau în proces de reconversie
  • zone cu restrângeri naturale și specifice (conform anexa 3 la ghidul solicitantulu)

Un program avantajos

Cu o experiență îndelungată în scriere de proiecte pe PNDR de peste 10 ani (atât SAPARD cât și FEADR) considerăm că noul progam pentru agricultori este foarte avantajos pentru fermierii din România. Dacă luăm în considerare doar criteriul de vârstă, un fermier sub 40 ani cu o exploatație de până în 400 ha poate face o investiție în achiziții de utilaje agricole de aprox. 700.000 euro, ajutorul nerambursabil încasat fiind de 490.000 euro. Cu o asemenea investiție, își poate achiziționa o gama foarte variata de utilaje realizând majoritatea lucrărilor agricole cu utilaje noi și performante și eficiența economică a fermei crescând semnificativ.

Noul mecanism de plată

Nu în ultimul rând vă reamintim și de noul mecanism de plată introdus în anul 2014 de AFIR. Cu ajutorul acestui mecanism, AFIR vă poate pune la dispoziție întreaga valoare a ajutorului nerambursabil cu condiția depunerii dosarului de plată care conține cel puțin dovada achitării contribuției proprii, a TVA-ului (daca e cazul) și a documentelor care dovedesc livrarea și recepția finală a utilajelor. Cu alte cuvinte, vă ajută să eliminați creditul pe termen scurt necesar până acum pentru perioada de la achitarea utilajelor până la încasarea ajutorului nerambursabil.

Tags:

Traian Marc

Despre autor

Despre autor: Traian lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus