Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Măsura 142: Înființarea grupurilor de producători – O linie de finanțare mai puțin accesată

By on 20 December 2010 in Finanțări nerambursabile

Măsura 142 – Înființarea grupurilor de producători din cadrul Axei I – “Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier” este o măsură mai puţin accesată; motivul principal îl constituie faptul că grupul înfiinţat trebuie să cuprindă cel puţin 5 membri care se asociază într-un grup de producători şi comercializează cel puţin 75% din producţia proprie obţinută. Bineînțeles că mai sunt şi alte motive pentru neaccesarea acestei măsuri, printre acestea sunt: sistem centralizat de contabilitate, facturare, înregistrare şi urmărire cantitativă, calitativă şi valorică a producţiei membrilor.

În cadrul acestei măsuri se acordă sprijin public nerambursabil de 100%, conform anexei Regulamentului (CE) nr. 1698/2005. Suma acordată prin această măsură se calculează anual în funcţie de valoarea producţiei anuale comercializate de către grupul de producători recunoscut.

  • Rate anuale acordate în primii 5 ani de la data recunoaşterii grupului de producători;
  • Sprijinul va fi calculat pe baza producţiei comercializate anual de către grupul de producători, astfel: a) 5%, 5%, 4%, 3% si 2% din valoarea producţiei comercializate de până la 1.000.000 Euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea şi respectiv al cincilea an; b) 2,5%, 2,5%, 2,0%, 1,5% si 1,5% pentru valoarea producţiei comercializate care depăşeşte 1.000.000 Euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea şi respectiv al cincilea an.
  • Sprijinul nu va putea depăşi următoarele plafoane: 100.000 Euro 100.000 Euro 80.000 Euro 60.000 Euro 50.000 Euro – Anul I – Anul II – Anul III – Anul IV – Anul V Plata primei rate va fi făcută la un an, după data la care grupul de producători este recunoscut.

Plata se va face în urma verificării respectării condiţiilor iniţiale de recunoaştere a grupului de producători, pe baza facturilor pentru producţia vândută înregistrată şi calculată după un an de la recunoaşterea grupului.

Andrei Bondar

Despre autor

Despre autor: Andrei a ieşit de pe băncile facultăţii hotărât să aibă o afacere proprie în domeniul zootehnic, împreună cu tatăl său. Acum continuă să se implice în afacerea de familie, şi oferă consultanţă altor fermieri cu privire la oportunităţile de finanţare de la Uniunea Europeană. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus