Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Modificari ale Codului Fiscal privind cheltuielile sociale din 1 Ianuarie 2016

By on 8 January 2016 in Contabilitate

Conform noilor modificări aduse Codului fiscal , începând cu anul 2016 cheltuilelile sociale vor avea o deductibilitate limitată la 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului, faţă de 2% cât era până la 31.12.2015.

Modificari cod fiscal 2016

Modificări cheltuieli sociale 2016

Putem remarca în privinţa cheltuielilor sociale câteva modificări importante, astfel:

  1. În cheltuielile sociale se vor putea include din 2016 şi tichetele cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase în limita a 150lei/persoană/eveniment (altfel spus, tichetele acordate în aceste contexte nu se impozitează cu 16%);
  2. În cheltuieli sociale se vor putea include şi alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern;
  3. Înainte nu se menţiona posibilitatea ca aceste cheltuieli să fie efectuate în baza unui regulament intern.

Concluzie

Sub aspectul stimulării salariatilor proprii , nivelul maxim de deductibilitate a cheltuielilor sociale creşte, iar impozitul pe venit plătit de firmă pentru salariati scade, desigur în limita venitului plătit de 150lei/persoană.

Aveți întrebări?

Pentru mai multe informații cu privire la impactul pe care îl vor avea modificările impozitelor și taxelor locale asupra afacerii dvs va rugăm să ne contactați.

Baza legală:

Legea 227/2015 privind Codul fiscal;
OUG 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Tags:

Sergiu Cobirzan

Despre autor

Despre autor: Sergiu este Directorul General și proprietar al CSB Audit Cluj, membră a grupului Contabrio, Este expert contabil din anul 2004 și auditor financiar din anul 2013, având o experiență de peste 15 ani în domeniul financiar în companii din profilurile producție, comerț, bancar și servicii, atât în companii românești cât și multinaționale. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus