Noutăți fiscale privind microîntreprinderile începând cu 1 ianuarie 2016
Ca urmare a ultimelor modificări legislative apărute în anul 2015, cu privire la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, în privința microîntreprinderilor, se disting câteva modificări aplicabile din 01 ianuarie 2016, după cum urmează.
1 . Cote noi de impozitare
Pentru microîntreprinderi existente la data de 01.01.2016, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor care au fost înființate înainte de 01.01.2016 vor fi următoarele:
- 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
- 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
Pentru microîntreprinderi înființate după data de 01.01.2016 care îndeplinesc condițiile :
- au cel puțin un salariat
- sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni
- acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice
beneficiază, în anumite condiții, de o cotă de impozitare de 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării. Cota de impozitare se aplică până la sfârșitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni.
2. Modificarea plafonului privind cifra de afaceri la microîntreprinderi
Începând cu 1 Ianuarie 2016 se mărește plafonul cifrei de afaceri la microîntreprinderi, acesta fiind de 100.000 euro începând cu ianuarie 2016 față de 65.000 euro până la data de 31.12.2015.
O altă modificare constă în faptul că trecerea la impozit pe profit începe cu trimestrul în care s-au depășit limitele, și nu cu începutul anului, așa cum a fost până la 31.12.2015. Aceste limite sunt următoarele:
- microîntreprinderea realizează venituri mai mari de 100.000 euro;
- ponderea veniturilor realizate din consultanța și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, situația în care microîntreprinderea datorează impozit pe profit.
Noile modificări fiscale, în privința microîntreprinderilor, stimulează firmele mici în vederea angajării de personal, respectiv aduc o taxare mai rezonabilă în raport cu creșterea cifrei de afaceri. Desigur, în funcție de specificul fiecărei firme, trebuie analizate costurile acesteia astfel încât facilitatea fiscală să aibă efectul optim pentru fiecare business în parte.
Aveți alte întrebări?
Pentru mai multe informații cu privire la impactul pe care îl va avea Codul fiscal și Codul de procedură fiscală asupra afacerii Dvs va rugăm să ne contactați.