Soluții de dezvoltare pentru afaceri

SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, concluzii și așteptări

By on 3 December 2015 in Finanțări nerambursabile

SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole a fost probabil una din cele mai așteptate linii de finanțare ale noului PNDR, în special componența pentru sectorul vegetal pentru care bugetul s-a epuizat cu aproape o lună jumatate înainte de data închiderii sesiunii (30 Octombrie 2015).

Masura tineri fermieri

Probabil succesul componentei agricole a submăsurii a fost determinat de posibilitatea de a ajunge la o finanțare de 70%-90% relativ ușor iar finanțarea nerambursabilă până la un maxim de 2 mil euro. De asemenea, reducerea numărului de acte necesare la depunerea proiectului a fost un aspect bine venit.

Praguri de calitate

Introducerea pragurilor de calitate a fost la momentul lansării programului unul din lucrurile pe care le-am considerat cele mai benefice, mai ales că veneau și cu o promisiune (evident neoficială) de publicare a listelor parțiale la doar 45 zile după încheierea fiecărei etape lunare. Acest lucru părea un vis în comparație cu termenele de 12 chiar 18 luni care au fost în anii trecuți. Chiar dacă termenul de 45 zile a devenit 60-90 zile, progresul este evident. Totuși, consider că pragurile de calitate nu au fost corelate foarte bine cu sistemul de punctaj, în primele luni s-au depus doar câteva proiecte la nivel de țară.

Fonduri încă disponibile pentru sectorul zootehnic

În ciuda epuizării fondurilor pentru sectorul vegetal, foarte repede cand s-a ajuns la pragul de 35 puncte (ce putea fi atins de majoritatea fermierilor), sectorul zootehnic s-a închis în 30.10.2015 cu fonduri încă disponibile. Din experiența proprie, acest fapt s-a datorat birocrației excesive pentru fermele zootehnice atât la Direcția de Sănătate Publică cât și la Agenția pentru Protecția Mediului. Astfel, pentru a primi avizele necesare, fermele trebuiau să îndeplinească mai multe cerințe chiar dacă construcțiile/dotările respective erau incluse în proiect.

Relansare în februarie 2016

Pentru anul viitor, se anunță relansarea sesiunii mai exact în Februarie 2016. Anticipăm modificari la ghidul solicitantului și la formularele aferente din următorul considerent: in actualul ghid se prevede posibilitatea măririi ajutorului nerambursabil cu 20% dacă proiectul este unul integrat, adică dacă se prevad și investiții finanțate prin alte măsuri (a se face diferența între proiect integrat și principiul lanțurilor integrate din grila de punctaj care face referile la producție-procesare-comercializare). Adică se combină o investiție finanțată prin măsura 4, în cazul nostru 4.1 o investiției din alte măsuri.

Un exemplu ar fi o investitie care prevede modernizarea unei exploatații agricole (finantat prin submsura 4.1) cu o investiție pentru activitati fotografice (finanțat prin măsura 6.4). Cele 2 activitati nu au voie sa fie corelate dar intreb atunci: se poate combina o fermă vegetală / pomicolă cu o agropensiune care prin definiția ei necesită existența unei activități agricole sau putem combina o fermă zootehnică cu activități de medicină veterinară? Ambele activități sunt corelate între ele dar sunt finanțate pe linii diferite. Așteptăm să vedem cum se vor lamurii aceste aspecte în noul ghid al solicitantului dar asteptam și clarificări suplimentare pentru modul de prezentare ale proiectelor aferente celor 2 invesții.

Sperăm ca anul viitor, ghidurile solicintatului să aducă completari care sa simplifice depunerea proiectelor și clarificări care să elimine interpretarile și necunoscutele.

Pregătire din timp

Recomandăm pregătirea și scrierea proiectelor din timp. Chiar dacă înca sunt elemente care nu se cunosc, se poate stabili eligibilitatea firmei dvs pentru o investiție prin submasura 4.1, se poate verifica conformitatea și eligibilitatea investiției dorite de dvs și într-o bună masură, se poate începe scrierea planului de afaceri. Dacă sunteți interesat(a) de mai multe informatii, vă rugăm să ne contactați. Un proiect bun este in primul rând un proiect pregătit din timp.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus