Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Programul Pomicol 2018: până la 900.0000 euro nerambursabili

By on 13 March 2018 in Finanțări nerambursabile

Ai visat vreodată să ai o livadă sau o plantație?

Am prezentat în mai multe articole în ultimii ani programul pomicol derulat prin PNDR, submăsura 4.1A. Susțin în continuare că este unul din cele mai bune programe derulate de PNDR în perioada 2014 – 2020.

Programul pomicol – submăsura 4.1a

De ce? Prin acest program se finanțează tot ce înseamna înființarea unei plantații: de la studiile necesare, pregătirea terenului, lucrările complete de plantare (inclusiv materialul saditor), utilaje de intreținere, spații și echipamente de depozitare, condiționare, procesare și comercializare, toate cu o finanțare de maxim 900.000 euro (rata ajutorului nerambursabil poate fi maxim 90%).

Tipuri de investiții eligibile

Așa cum am menționat mai sus, prin programul pomicol se poate finanța tot ce înseamnă înființarea plantației, întreținerea acesteia, condiționarea fructelor, procesarea și comercializarea lor, respectiv a produselor procesate.

Costuri de înființare și intreținere

Înființarea plantației se face conform costurilor standard (costurile standard sunt acele costuri la nivelul cărora se aplică procentul de ajutor nerambursabil indiferent de valoarea efectivă a lucrării). Dacă soluția aleasă este diferită semnificativ din punct de vedere tehnic, se va prezenta ofertă pentru soluția aleasă.

La aceste costuri se mai adaugă:

  • costuri cu asigurarea utilităților: energie electrică (din rețeua națională sau din surse proprii de energie regenerabilă finanțate prin proiect), alimentarea cu apă pentru irigații – inclusiv rezerva de apă și sistemele de pompare necesare, canalizare tehnologica, drumuri de acces, iluminat, sisteme de drenaj etc
  • sisteme de protecție: plasă anti-grindină, plasa anti-ploaie, macrotuneluri, sere, solarii etc
  • utilaje de intreținere plantație: tractor, atomizor, utilaje de întreținut între rânduri (în funcție de soluția aleasă), remorci, mașini de împraștiat îngrasaminte, de aplicat tratamente, mașini anti-ingheț, etc.

Menționez că sunt eligibile pentru finanțare și toate studiile și avizele necesare pentru înființarea plantației (proiectul de plantare, avizarea acestuia, autorizația de plantare, avizul de la Apele Romane etc)

Costuri de condiționare si depozitare

Pentru ca o afacere în acest domeniu să fie de succes, se recomandă înființarea unui spațiu de condiționare și depozitare frigorifică. Condiționarea se referă la toate acele operațiuni care se executa pentru pregătirea produselor pentru vânzare: sortare, cântărire, ambalare. Aceste procese se pot realiza manual sau mecanizat. Există pe piață linii moderne de sortare, cântările și ambalare care execută toate aceste operații automat cu un grad ridicat de tehnologizare.

Ideal este ca produsele să fie comercializate imediat după recoltare dar în foarte multe situații nu este posibil: oferta este mare pe piata, nu există capacitate de desfacere imediată pe măsura recoltare pe piața locală, distanța mare de la locul recoltării la locații de desfacere etc. Toate aceste aspecte duc la necesitatea înființării unui spațiu de depozitare frigorifică care să permită fermierului să stocheze producția până identifică momentul oportun și cumpărătorul potrivit pentru vânzare.

Dimenisiunea spațiului de condiționare și depozitare diferă de la proiect la proiect și are de-a face cu mai mulți factori: capacitatea de recoltare zilnica, capacitatea de vânzare zilnica, tipul de vânzare (engros sau endetail), clienții (consumatori finali, procesatori, revânzători) etc.

Costuri cu procesarea și comercializarea

Cei care doresc obținerea unei valori adăugate suplimentare, pot include în proiect investiții pentru procesarea fructelor și/sau comercializare directă. Ce se întâmplă în situația în care fructele de calitatea 2 sau 3 au o pondere destul de mare în producția anuală (din cauza lipsei de apa sau soare la momentul potrivit, boli etc) sau nu se pot comercializa până își pierd calitățile nutritive sau prețul este foarte mic pe piață și nu se justifica vânzarea în acel moment?

Cea mai buna soluție este includerea în proiect a unei componente de procesare. Astfel, vei putea obține produse care au valoare adăugată suplimentară și se pot vinde oricând. Cea mai ușoară varianta de procesare este congelarea produselor. Fructele congelate pot fi ținute până la 6 luni în depozitele de congelate. Alte variante de procesare ar fi: suc, gem, marmelada, fructe dezhidratate etc. Fiecare produs procesat necesita evident investiții specifice în spații și echipamente specifice de procesare conform tehnologiei specifice de producție.

Pentru optimizarea costurilor și maximizarea profitului se recomandă și investiții în comercializarea directa catre consumatorul final, atât pentru produse proaspete cât și pentru produsele procesate. Eliminarea intermediarilor duce la maximizarea profitului fermei. Între investițiile specifice pentru comercializare amintim: magazin propriu în cadrul fermei, rulote alimentare (tractate sau autopropulsate), mașini de transport izoterme cu instalații frigorifice, automate de vânzare etc.

Ajutorul nerambursabil și rata de ajutor nerambursabil

Ajutorul nerambursabil poate fi de maxim 900.000 euro pentru investițiile care includ si componenta de procesare, de maxim 600.000 euro pentru investițiile fără componentă de procesare, respectiv 450.000 euro și 300.0000 euro pentru fermele mici.

Rata de ajutor nerambursabil începe de la 50% și se mărește cu câte 20% pentru fiecare din următoarele situații:

  • tânăr fermier (persoană sub 41 ani, asociat majoritar și administrator unic al fermei și cu studii minime în agricultură)
  • zonă defavorizata
  • cultura în sistem ecologic sau în proces de conversie

Îndeplinirea oricăror 2 din condițiile de mai sus, conduce la o rată a ajutorului nerambursabil de 90%.

Alte aspecte importante

Recomand ca terenul sa fie într-o singură parcela (pentru optimizarea costurilor cu utilitățile), terenul să fie întăbulat și cu schită cadastrală, terenul să aibă acces la un drum public sau acces la un drum public, să fie în aproprierea rețelei de energie electrică (costurile cu utilitățile înafara parcelei nu sunt eligibile), să existe o sursă de apă suficientă.

În articolele următoare, vom prezenta câteva exemple de culturi care au un potențial de succes foarte mare, atât din punct de vedere a succesului proiectului cât și a rentabilității economice după finalizarea implementării proiectului de finanțare.

Vino să discutăm

Dacă vrei să-ți transformi visul în realitate, scrie-mi la emanuel.cadar@romcom.ro ca să îți spun ce pași ai de făcut pentru ca livada/plantația ta să vină la viață.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus