Soluții de dezvoltare pentru afaceri

S-a deschis sesiunea de depunere de proiecte pentru submăsura 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”!

By on 28 April 2016 in Finanțări nerambursabile

În data de 27 Aprilie 2016 s-au publicat ghidurile solicitantului pentru submăsurile 4.1, 6.1 și 6.3. Toate liniile de finanțare sunt deschise începând cu data de 28 aprilie 2016 și proiectele se pot depune până în data de 31 octombrie 2016.

Masura tineri fermieri

Depunerea proiectelor începe o dată cu deschiderea sesiunii și anume din data de 28 aprilie 2015. Pragul de calitate pentru prima lună este de 65 puncte pentru submăsura 4.1, respectiv 75 puncte pentru submăsura 6.1 după care scade cu 10 puncte în fiecare lună. Este importantă o prescorare corectă deoarece proiectele se pot depune doar în luna în care punctajul proiectului depășește pragul de calitate a lunii respective.

Fonduri disponibile

Fondurile disponibile pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” sunt de 270.000.000 euro și vor fi defalcate după cum urmează: Sector Vegetal: 140.000.000 euro Sector Zootehnic: 80.000.000 euro Zona montană: 40.000.000 euro Ferma de familie: 10.000.000 euro

Fondurile disponibile pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt de 161.000.000 euro, din care pentru zona montană alocarea este de 33.000.000 euro.

Fondurile disponibile pentru submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt de 100.000.000 euro, din care pentru zona montană alocarea este de 21.000.000 euro.

Completări și clarificări

Ghidul aferent submăsurii 4.1 vine cu noi completări și clarificări care au menirea de a simplifica procedura de depunere a proiectelor dar și de a clarifica anumite aspecte care până acum nu erau clare sau erau discutabile.

Este binevenită simplicarea procedurii de depunere a proiectului prin eliminarea unor acte. Aici amintim documentele justificative pentru terenul agricol: copie registrul agricol, tabel centralizator cu contractele de arenda, adeverință primărie, etc. De multe ori aceste acte erau completate greșit de funcționarii de la primarii sau nu corespundeau cu declarația de la APIA, ceea ce creea alte probleme în evaluarea proiectului.

Sume alocate mai mari

Sumele alocate sunt aproape de ori mai mari față de anul trecut ceea ce va permite ca un număr mai mare de fermieri să poată avea acces la finanțare. Cu toate acestea, linia de finanțare se poate închide oricând, anunțul de lansare menționând clar că sesiunea se va închide în momentul în care valoarea proiectelor depuse ajunge de 120% din bugetul alocat.

Benificiari elgibili

Beneficiarii eligibili pentru această submăsură sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale/ familiale, societățile comerciale/ agricole, cooperativele agricole și grupurile de producători, dar și institutele de cercetare.

Investiții eligibile

Investiții eligibile pot fi: construcția, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor din cadrul fermei; amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat. Valoarea sprijinului poate atinge maxim 2 milioane de euro pe proiect în cazul lanțurilor alimentare integrate.

Haideți să discutăm

Cu toate că volumul de acte necesare pentru depunerea proiectelor s-a redus, scrierea unui proiect de calitate necesita timp și implicare și din partea solicitantului de fonduri nerambursabile.

Pentru a putea verifica eligibilitatea și conformitatea proiectului dvs cu noul ghid al solicitantului și pentru a putea pregăti împreună un proiect de succes vă invităm să ne contactați.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus