Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Reducerea CAS se aplică începând cu salariile din 1 Octombrie

By on 17 October 2014 in Contabilitate

Veşti bune pentru angajatori! Implementarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator se face de la 1 Octombrie, pentru toate salariile de după această dată. Legea care reglementează această masură a fost publicată pe 19 septembrie în Monitorul Oficial, după ce cu o zi înainte fusese promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale este cuprinsă in Legea nr. 123/2014, care modifică legea Codului fiscal. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 687 din 19 septembrie 2014 şi a intrat în vigoare la trei zile de la publicare, adică pe 22 septembrie.

Care vor fi noile cote ale CAS?

În prezent, Codul fiscal prevede ca pentru sistemul public de pensii cotele contribuţiilor de asigurari sociale (CAS) sunt:

  • 31,3% pentru condiţii normale de munca, din care, 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
  • 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care, 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
  • 41,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală si 30,8% pentru contribuţia datorată de angajator.

Aceste valori vor fi modificate prin actul normativ care a intrat deja in vigoare. Astfel, cotele CAS se reduc de la 1 octombrie, fată de actualele valori cu cinci puncte procentuale la angajator, dupa cum urmeaza:

  • • 26,3% pentru condiţii normale de munca, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
  • • 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
  • • 36,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator.

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori va avea ca efect scăderea costurilor cu forţa de muncă, însă acest lucru va fi vizibil doar la nivelul anumitor firme, susţin specialiştii contactaţi de AvocatNet.ro. Aceştia sunt sceptici în privinţa stimulării angajărilor cu forme legale ca urmare a implementării noii măsuri şi atrag atenţia că ar putea creşte alte taxe şi impozite.

Nicoleta Miclea

Despre autor

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus