Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Ce e de făcut dacă ai acumulat rate restante?

By on 26 May 2010 in Credite IMM

În ultimul editorial am vorbit despre creşterea portofolilului la risc (PAR) din ultimele luni. PAR este un indicator care măsoară performanţa unei instituţii de finanţare şi include valoarea integrală a creditelor în sold la clienţii care au întârzieri de plată la data calculării indicatorului.

Iată câteva soluţii pe care le aveţi dacă aţi ajuns să acumulaţi rate restante:

  • Comunică. Comunicarea este una din cele mai mari provocări în relaţia cu clienţii care acumulează rate restante. În mod tipic, clienţii cu restanţe refuză să mai răspundă la telefon, aşteptând ca lucrurile să se rezolve de la sine. Orice creditor vrea să fie la curent cu ce se întîmplă cu clienţii care au rămas în urmă cu plăţile, şi să găsească împrună o soluţie.
  • Fii proactiv. Dacă afacerea ta trece printr-o perioadă mai dificilă, şi nu ai certitudinea unor încasări suficiente pentru plata cheltuielilor şi a ratelor, ia legătura cu consultantul tău de credite şi solicită o rescadenţare a plăţilor din perioada imediat următoare. Atât ROMCOM cât şi cei mai mulţi creditori vor aprecia acest lucru şi veţi putea găsi împreună o soluţie. Relaţia este pe termen lung, şi trebuie să genereze câştig de ambele părţi.
  • Restructurează. Mulţi clienţi par extrem de siguri că “mâine”, “săptămâna viitoare”, “luna viitoare” lucrurile vor merge dintr-o dată excelent, vor avea încasări cât într-un an şi îşi vor lichida toate datoriile. Fii realist cu privire la posibilităţile de a recupera ratele restante şi cere o restructurare a creditului înainte să se acumuleze prea multe rate restante şi un car de penalităţi.
  • Începe să achiţi din rate. Atât ratele mari cât şi cele mici se achită leu cu leu. Am un client care îmi trimite în fiecare săptămână un sms ca să îmi spună câţi bani a mai strâns pentru plata ratei. Şi de fiecare dată îl rog să nu aştepte să strângă toţi banii, ci să achite cât are. Elefanţii mari se mânâncă pe bucăţele, la fel şi ratele mai mari se pot stinge cu mai multe plăţi mai mici. Dacă ai o sumă de bani disponibilă, oricât de mică, achită din rate fără să aştepţi să ai toată suma. Dacă e cazul, vinde din maşinile şi echipamentele pe care nu le foloseşti ca să faci rost de lichidităţi. Plata va fi o dovadă de bună-credinţă, şi îţi va reduce din debit.
  • Ia decizia să nu mai rămâi în urmă cu plata ratelor. Dacă ai trecut prin experienţa restructurării ratelor restante, învaţă din acea situaţia şi ia decizia să nu mai rămâi în urmă cu plata ratelor. Dacă te-ai ţinut până acum de scadenţarul de plată şi ai stat departe de problemele ratelor restante, păstrează-ţi bunul obicei de achita la timp, şi evită situaţiile neplăcute.

Misiunea noastră la ROMCOM este să oferim soluţii care să contribuie la dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii din România. Vrem să ne reafirmăm acest angajament, şi să vă sprijinim pe Dvs., clienţii noştri, să navigaţi cu bine prin această perioadă dificilă.

Vlad Mihuț

Despre autor

Despre autor: Vlad este directorul general al ROMCOM, şi este responsabil pentru implementarea strategiei ROMCOM şi relaţia cu partenerii de afaceri şi instituţiile de reglementare. Vlad s-a alăturat echipei ROMCOM în 2003. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus