Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Avem Ghid Final pentru Programul Operațional Regional

By on 6 November 2015 in Finanțări nerambursabile

În 4 Noiembrie a fost publicată varianta finală a ghidului general al solicitantului pentru Programul Operațional Regional. Așa cum ne așteptam, versiunea finală a ghidului general și anexele acestuia aduc o serie de completări și clarificări binevenite față de versiunile anterioare.

Programul operational regional 2014-2020

Așa cum se specifică și în ghidul general, pașii următori sunt publicarea de ghiduri specifice pentru fiecare axă în parte. Pentru unele axe s-au publicat deja variante consultative, dar pentru majoritatea – în special a celor de interes ridicat – încă se așteaptă acest lucru.

După publicarea ghidului final pentru o axă, se va putea deschide sesiunea de depunere de proiecte pentru axa respectivă. Prima axă pentru care se așteaptă ghidul specific final este Axa 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

Prin Axa 2.1 se vor finanța microîntreprinderile existente, cu o finanțare de 100% a cheltuielilor eligibile în limita a 200.000 EUR. Amplasarea investițiilor va trebui să fie în mediul urban. Listele cu activitățile eligibile – cel puțin în varianta consultativă a ghidului – este destul de restrânsă. Pentru a verifica dacă activitatea în care doriți să investiți este eligibilă pentru finanțare prin această axă, sunteți invitați să contactați consultanții noștri.

O altă axă de interes larg, care are un ghid consultativ și pentru care se așteaptă varianta finală este Axa 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor. Prin această axă, asociațiile de proprietari vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea termică a blocurilor, în anumite condiții.

Ambele axe, sunt așteptate să își deschidă sesiunile de depunere de proiecte în acest sfârșit de an, sau cel târziu începutul anului viitor.

Pentru Axa 2.2 ce se adresează investițiilor realizate de întreprinderile mici și mijlocii, deocamdată nu este publicat ghidul specific in variantă consultativă, dar este preconizat să fie redactat în săptămânile următoare. Vă vom ține la curent cu orice noutăți se vor ivi în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Tags:

Cristi Jugariu

Despre autor

Despre autor: Economist de formare, absolvent al Facultăţii de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea, după o experiență de 8 ani în managementul producției în industria alimentară Cristi s-a alăturat echipei ROMCOM în anul 2010. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus