Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Indicatori de eficiență a echipamentelor

By on 20 June 2014 in Consultanță
Cred ca sunteti de acord cu mine că eficiența e importantă, atât în modul de lucru al angajaților cât și in funcționarea echipamentelor.
În cele ce urmează vă prezentăm serviciile companiei Technoworks în ceea ce înseamnă eficiența echipamentelor.
Urmărirea unor indicatori operaţionali este o necesitate pentru orice firmă de manufactură în scopul susţinerii competitivităţii pe piaţă. Firmele de manufactură investesc sume enorme în echipamente de producţie şi exploatarea acestora la parametrii optimi este crucială.
Monitorizarea eficienţei acestor echipamente nu este însă posibilă fără mijloace măsurabile! Indicatori de tipul Overall Equipment Effectiveness (OEE) permit companiilor măsurarea eficienţei echipamentelor de producţie.
Un prim pas important al unei analize de eficienţă a echipamentelor, este calculul indicatorului OEE. Odată stabilită valoarea OEE pentru echipamentele aflate în exploatare, el se pot compăra cu valorile optime de exploatare ale acestora şi reprezintă de asemenea  punctul de pornire pentru validarea proiectelor de îmbunătăţire continuă ce se desfăşoară în cadrul firmei.
Un al doilea pas important este colectarea de date în mod regulat al echipamentelor. Această activitate permite generarea de rapoarte care ne ajută să identificăm cauze ale ineficienţei echipamentelor cât şi magnitudinea fiecărei cauze în parte, atât din punct de vedere operaţional (ore neproductive) cât şi financiar.
Un al treilea pas important este iniţierea de proiecte de îmbunătăţiri continue folosind metode cum ar fi Six Sigma. Folosind datele colectate după cei doi paşi de mai sus, se analizează în amănunţime cauzele care împiedică folosirea echipamentelor la parametri optimi, se stabilesc soluţii de optimizare şi se face îimplementare optimă din punct de vedere financiar. Folosirea softului dedicate dezvoltat de firma noastră, permite urmărirea continuă a indicatorului de OEE în scopul asigurării îmbunătăţirii acestuia respectiv a menţinerii lui parametric dorit.
Firma Tecknoworks oferă servici de consultanţă pentru evaluarea şi îmbunătăţirea indicatorului de eficienţa a echipamentelor (OEE) al firmelor de manufactură, prin consultanţi certificaţi şi software propriu. Ca prim pas, vă oferim asistenţă gratuită în evaluarea indicatorului de OEE pentru unul din echipamentele dumneavoastră pentru a măsura eficienţa acestuia, pentru a vedea exact unde vă aflaţi cu acesta.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să-l contactaţi pe Alexandru Petchesi la alex.petchesi@tecknoworks.com sau  tel. 0745-469-860.
Radu Popa

Despre autor

Despre autor: Radu este consultant resurse umane în cadrul biroului din Oradea. Este specializat în recrutare și training, cu experiență atât în multinaționale cât și în companii românești. S-a alăturat echipei ROMCOM în 2013. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus