Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Măsura 312 și Măsura 313 revin sub o noua formă

La un an și jumatate după începerea noului pachet 2014-2020, PNDR lansează noi linii de finanțare pentru activitățile non agricole în mediul rural organizate pe două submăsuri:

 • SUBMĂSURA 6.2 – „Sprijin pentru inființarea de activități non-agricole în zone rurale ”
 • SUBMĂSURA 6.4 – „Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole”

Olarit

Ambele ghiduri ale solicitantului s-au publicat în 26 mai 2015, cu mențiunea că sunt doar ghiduri consultative (mai pot suferi unele modificari) și înca nu s-au publicat anexele aferente.

Activități eligibile

Cele două submăsuri vin în continuarea măsurilor 312 (prin care s-au finanțat activități non agricole în mediul rural) dar și 313 (prin care s-au finanțat activitațile turistice și de agrement). Astfel, aceste doua noi submăsuri finanțează următoarele activități:

 • Investiții pentru producerea și comercializarea produselor non-agricole;
 • Investiții pentru activități mestesugaresti (activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole – olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii, etc);
 • Investiții legate de furnizarea de servicii (inclusiv servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare)
 • Investiții pentru infrastructură în unitățile de primire turistica tip agro-turistice, proiecte de activități de agrement.
 • Investiții pentru productia de combustibil din biomasa (ex: fabricare de peleți și brichete) în vederea comercializării.

Un aspect important ar fi că nu toate codurile CAEN aferente activităților de mai sus vor fi finanțate, acest aspect se va clarifica în momentul în care AFIR va publica lista completă cu coduri CAEN finanțate (împarțite conform potențialului lor de creștere).

Fianțare chiar și pentru intreprinderi mici

Ca și o noutate absolută este faptul că prin aceste doua submăsuri se vor finanța nu doar microintreprinderile (0-9 angajați) ci și intreprinderile mici (10-49 angajați). Cabinetele medicale individuale CMI existente devin și eligibile doar pentru modernizări și doar pe submăsura 6.4.

Cele două submăsuri sunt similare prin activitătile finanțate (menționate mai sus) dar diferite prin categoria de beneficiari la care se adresează astfel:

Submăsura 6.2

 • Valoarea ajutorului nerambursabil este de 70.000 euro (productie, servicii medicale, sanitar-veterinare, agroturism și alimentație publică) respectiv 50.000 euro (pentru alte servicii)
 • Proiectele se finanțează 100% dar ajutorul nerambursabil se primește în 2 etape: 70% la semnarea contractului de finanțare și 30% după îndeplinirea condițiilor din planul de afaceri
 • Finanțează și achiziția de terenului aferent construcțiilor
 • Se finanțează firmei noi dar și firme cu o vechime maximă de 3 ani (doar dacă se solicită finanțare pentru alta activitate decât cea prestată până la momentul cererii de finanţare).

Criterii de punctaj:

 1. Principiul diversificării activității agricole a fermierilor/membrilor gospodăriei agricole către activități non-agricole – Au prioritate firmele existente care au desfasurat activități agricole cel puțin 12 luni
 2. Principiul prioritizării sectoarelor cu potențial de creștere (urmeaza sa se detalieze in lista cu coduri CAEN)
 3. Principiul stimulării activităților turistice – Investitii in agroturism si agrement cu potențial turistic ridicat
 4. Principiul stimulării unui nivel ridicat de calitate al planului de afaceri – producția comercilizată să reprezinte cel puțin 30% din valoarea încasată în prima tranșa.

Submăsura 6.4

 • Sunt eligibile și CMI
 • Valoarea ajutorului nerambursabil este de maxim 200.000 euro (și alimentație publică) respectiv 50.000 euro (pentru alte servicii)
 • Proiectele se finanțează 90% pentru activități de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare, agroturism dar și pentru fermierii care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unor activităţi non-agricole respectiv 70% pentru alte servicii.
 • NU se finanțează achiziția de terenului aferent construcțiilor sau achiziția de construcții existente
 • Se finanțează cu prioritate firmele cu o vechime de cel puțin 2 ani și firmele care desfășoară activitate agricolă de cel puțin 1 an.

Criterii de punctaj:

 1. Principiul diversificării activității agricole a fermelor existente către activități non-agricole – Au prioritate firmele existenta care au desfasurat activități agricole cel puțin 12 luni
 2. Principiul prioritizării sectoarelor cu potențial de creștere (urmeaza sa se detalieze in lista cu coduri CAEN)
 3. Principiul stimulării activităților turistice – Investitii in agroturism si agrement cu potențial turistic ridicat
 4. Principiul derulării activităților anterioare – au prioritate firmele cu vechime de cel puțin 3 ani (din care ultimii 2 ani încheiați cu profit).

Despre agroturism

Legat de activitățile de agroturism ar mai fi de adaugat următoarele:

 • activitatea de agroturism presupune că un fermier, care desfășoară activitate agricola, dorește să își diversifice activitatea oferind spații de cazare, astfel încât turistul să poată să intre în contact cu activitățile agricole desfășurate de fermier;
 • pensiunile ca și activități de cazare independente nu mai sunt eligibile
 • la criteriile de punctaj, au prioritate investițiile în zone cu concentrare foarte mare de resurse turistice, destinații ecoturistice și zone cu arii naturale protejate.

Ne așteptăm ca în perioada următoare AFIR să ofere anumite clarificări și să mai facă anumite modificări de nuanță la ghidul solicitantului fără ca acestea să fie schimbări majore.

Sperăm că informațiile găsite aici vă sunt de folos. Dacă vă interesează să profitați de aceste linii de finanțare sau pur și simplu să vedeți ce posibilități aveti, vă rugăm să ne contactați.

Tags:

Traian Marc

Despre autor

Despre autor: Traian lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus