Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Până la 90% finanțare nerambursabilă pentru investiții în pomicultură cu programul pomicol prin AFIR – submăsura 4.1a

By on 30 October 2017 in Finanțări nerambursabile

Trăim într-o perioadă în care rafturile magazinelor sunt pline de fructe de import fără nici un gust. Cu toate că s-a încercat creșterea ponderii de legume și fructe de la producători locali, adevărul e că tot produsele din Grecia, Polonia, Italia sunt prezente pe rafturi.

Programul pomicol – submăsura 4.1a

Programul pomicol – FEADR

Una din soluțiile la această problemă se regăsește în înființarea de noi plantații pomicole sau modernizarea plantațiilor existente pentru a deveni profitabile și competitive în economia de piață actuală. Submăsura 4.1A – Programul Pomicol finanțată prin FEADR (www.afir.info) oferă o soluție de finanțare foarte atractivă pentru cei care doresc să inființeze o plantație pomicolă.

Soiuri ce se pot finanța

Soiurile care se pot finanța sunt: Pomi fructiferi (Măr, Păr, Gutui, Prun, Cireş, Vişin, Cais, Piersic, Nectarin), Nuciferi (Nuc, Migdal, Alun, Castan), Arbuști fructiferi (Coacăz negru, Coacăz roşu, Coacăz alb, Agriş, Zmeur de grădină, Afin de cultură, Mur de grădină, Mur cu ghimpi sau fară, Măceş, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Cătină, Scorușul negru -aronia) și Capșuni.

Investiții eligibile

Investițiile care se pot realiza cuprind toată gama de lucrări și achiziții specifice înființării plantației la cheie, utilajele aferente întreținerii plantației dar și construcții, utilaje și echipamente implicate în procesul de condiționare, procesare și comercializare produse obținute în ferma proprie.

Până la 90% ajutor nerambursabil

Atractivitatea acestei linii de finanțare, pe lângă cele menționate mai sus, este dată și de posibilitate obținerii unei finanțări de până la 90% ajutor nerambursabil – maxim. 900.000 euro. Rata ajutorul nerambursabil poate ajunge la 90% dacă se respectă următorii indicatori:

  • investiții realizate de tineri fermieri sub 40 ani (minimum 8 clase plus calificare și care s-au stabilit pentru prima data într-o exploatație agricolă ca șefi ai respectivei exploatații în ultimii cinci ani anteriori cererii de sprijin)
  • Intreaga investiție să fie în sistem ecologic sau în reconversie;
  • investiții realizate în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice (zone defavorizate).

Dimensiuni minime

Pentru a se putea înființa o plantație aceasta trebuie să aibă o dimensiune minimă după cum urmează:

  • Pentru Căpșuni în cămp – suprafața minimă 0,57 ha
  • Pentru Căpșuni în spații protejate – suprafața minimă 0,11 ha
  • Pentru Pomi fructiferi – suprafața minimă 1,5 ha
  • Pentru Arbusti fructiferi – suprafața minimă 1,2 ha
  • Pentru Aluni, Nuci, Migdali, Castani – suprafața minimă 2,6 ha

Se poate realiza și o plantație mixtă dar trebuie să existe un soi majoritar. Chiar daca aceste sunt suprafețe minime acceptate, trebuie făcut o analiza la suprafața minimă să fie și profitabil din punct de vedere economic.

Haideți să discutăm

La ROMCOM vă oferim consultanță la fiecare din etapele necesare pentru pregătirea unui asemenea proiect, pentru a vă asigura că toți pașii se fac în conformitate cu ghidul solicitantului aferent acestei submăsuri.

Vă invităm să ne adresați întrebările voastre referitoare la acest program prin email la emanuel.cadar@romcom.ro sau telefonic la 0751 218 151.

Tags:

Emanuel Cadar

Despre autor

Despre autor: Emanuel lucrează în cadrul biroului din Oradea, şi este specializat în scrierea de proiecte de finanţare pentru întreprinderi de producţie şi servicii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus