Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Submăsura 6.2: Până la 70.000 Euro finanțare nerambursabilă 100% pentru afaceri noi în mediu rural

Submăsura 6.2 ” Sprijin pentru înființarea de activități non‐agricole” este fără doar și poate, una din cele mai așteptate linii de finanțare. De ce? Pentru că oferă o oportunitate foarte bună de a obține finanțare nerambursabilă în proporție de 100%, în limita a 70.000 Euro, celor care doresc să își înceapă a afacere nouă în mediul rural.

submasurile 6.2

Această submăsură se adresează celor care au avut/au activitate agricolă și dorescă să dezvolte o activitate non-agricolă, dar și celor care sunt la început de drum, nu au mai fost implicați încă într-o afacere și vor să meargă pe cont propriu. Proiectele se pot depune doar pe o formă juridică (PFA, II, SRL, IF, etc.), care nu a mai desfășurat activitate pe domeniul pe care se dorește finanțare.

Finanțare nerambursabilă

Valoarea sprijinului este de 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorării sprijinului la valorea de 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism. Valoarea sprijinului este fixă și prin proiect se poate solicita doar suma maximă.

Sprijinul pentru înființarea de activități non-agricole in zone rurale este 100% nerambursabil și se acordaă în două tranșe:

  • 70% din cuantumul finanțării nerambursabile la primirea deciziei de finanțare;
  • 30% din cuantumul finanțării nerambursabile in maximum cinci ani de la primirea deciziei de finanțare.

Criteriile de selecție

Proiectele se vor putea depune în funcție de pragurile de calitate lunare și de bugetul disponibil. Criteriile de punctare a proiectelor sunt urmatoarele:

  1. Principiul diversificării activității agricole a fermierilor/membrilor gospodăriei agricole către activități neagricole – maxim 15 puncte
  2. Principiul prioritizării sectoarelor cu potențial de creștere (Textile și pielărie, Industrii creative și culturale – inclusiv meșteșuguri, activităţi de servicii în tehnologia informației, agroturism, servicii pentru populația din spațiul rural) – maxim 40 puncte
  3. Principiul stimulării activităților turistice în sensul prioritizării activităților agroturistice desfășurate în zonele cu potențial turistic ridicat/ destinații ecoturistice/ zonele cu arii naturale protejate. – maxim 20 puncte
  4. Principiul stimulării unui nivel ridicat de calitate al planului de afaceri, care va fi stabilit în funcție de producția comercializată sau activitățile prestate, în procent de peste 30% din valoarea primei tranșe de plată. – maxim 25 puncte

Când se deschide sesiunea?

Conform Calendarului indicativ de lansare publicat și revizuit în Iunie 2016, de către AFIR, Submăsura 6.2 se va lansa în săptămâna 25-29 Iulie 2016. Dat fiind că revizuirea calendarului este recentă, nu ne așteptăm să apară alte modificări sau amânări.

Bugetul pe anul 2016 pentru această măsură este de 44.164.707 euro. Proiectele se vor putea depune până în 30 Octombrie 2016 sau până la epuizarea bugetului.

Haideți să discutăm

Pentru mai multe informații va rog să ma contactați.

Corneliu Cadar

corneliu.cadar@romcom.ro

0753-595474

Tags:

Corneliu Cadar

Despre autor

Despre autor: Corneliu s-a alăturat echipei ROMCOM din Oradea în iulie 2014. A absolvit Facultatea de Management de la Universitatea Emanuel din Oradea şi lucrează la departamentul de consultanţă – finanţări nerambursabile cu fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus